Gamification in de zorg

Kennisbank » Gamification in de zorg

Gamificatie in de zorg als oplossing voor de ‘saaie’ E-learning 

Wordt jouw E-learning niet goed gevolgd? Bij Privacy United B.V. stellen we ons voortdurend de vraag: hoe kunnen we het werk in de zorg makkelijker maken zonder afbreuk te doen aan wettelijke verplichtingen? 

Onze missie is om bestaande concepten voor E-learning te vernieuwen en te verbeteren door gamificatie van applicaties in de zorg. Denk hierbij aan applicaties die bijdragen aan het vergroten van bewustwording over belangrijke onderwerpen die niet altijd de hoogste prioriteit krijgen van zorgmedewerkers. 

Wij hebben geen invloed op de regeldruk, maar kunnen wél helpen om hier eenvoudiger aan te voldoen.

Wij realiseren ons als geen ander dat zorgmedewerkers steeds meer te maken hebben met regeldruk. Wij beweren niet dat we invloed hebben op deze druk, maar we kunnen er wel voor zorgen dat de inspanning voor zorgmedewerkers om aan al deze regels te voldoen zo klein mogelijk is. Dit doen we door gamificatie toe te passen om de bewustwording te verhogen. 

 
Gamificatie – Wat is het precies? 

Het concept klinkt misschien complex, maar het idee is eenvoudig. Gamificatie is het toevoegen van spelelementen in omgevingen waar je die normaal niet zou verwachten, zoals de zorg. Door belonende en uitdagende elementen te integreren, maken we taken leuker en aantrekkelijker. Dit verhoogt niet alleen de motivatie, maar maakt het werk ook wat lichter en interessanter. 

 
Hoe gebruiken we gamificatie in de zorg? 

Gamificatie wordt al toegepast in de zorg, bijvoorbeeld bij het trainen van chirurgen met realistische simulaties. Maar de mogelijkheden reiken veel verder! Bij Privacy United werken we aan een spel voor verpleegkundigen, die in hun drukke bestaan moeten omgaan met privacy en informatiebeveiliging bij patiëntencontact en het gebruik van applicaties. Dit spel moet de traditionele E-learning vervangen door het verplichte karakter minder verplicht te laten voelen. Het spelelement zorgt ervoor dat kennis wordt opgedaan zonder dat het als saai en verplicht wordt ervaren. 

 
Hoe passen wij gamificatie toe in de zorg? 

Bij het ontwerpen van games voor de zorg houden we rekening met cruciale elementen. Een zorggame moet informatief blijven zonder dat het spelelement de leerervaring overschaduwt. Daarnaast hebben zorgprofessionals vaak weinig tijd voor extra taken, dus het spel moet toegankelijk, makkelijk weg te leggen en eenvoudig weer op te pakken zijn. Technisch gezien houden we ook rekening met situaties waarin niet elke locatie een stabiele internetverbinding heeft, zodat het spel flexibel te gebruiken is. 

 
‘Privacy Patiënt’ is de applicatie die de E-learning moet vervangen 

De ontwikkeling van ‘Privacy Patiënt’ is gebaseerd op intensief onderzoek en nauwe samenwerking met zorgprofessionals om echt te begrijpen wat er nodig is om E-learning effectiever te maken. Wij hebben meer dan 25 zorgorganisaties gevraagd hieraan mee te werken. Meer dan 200 zorgmedewerkers hebben een vorm van bijdrage geleverd aan het spel voordat wij naar de ontwerptafel zijn gegaan. Het gaat immers om de zorgmedewerker, die ontlast moet worden van de traditionele E-learning. Wat hebben wij ontdekt in dit proces?

Om tot de kern van de uitdagingen te komen, zijn we samen met onze doelgroep in gesprek gegaan. Hier ontdekten we dat het probleem niet alleen lag in het feit dat trainingen moeilijk te volgen zijn, maar ook dat de structuur van traditionele trainingen vaak niet aansluit bij de werkwijze van zorgmedewerkers. Dit inzicht vormde de basis voor het project ‘Privacy Patiënt’. 

Vervolgens hebben we op basis van deze inzichten een concept ontwikkeld dat aansluit bij de werkrealiteit van zorgprofessionals. Dit proces van ontwerp en feedback heeft meerdere iteraties gekend om ervoor te zorgen dat de oplossing echt aansluit bij hun behoeften.

Inmiddels bevinden we ons in de technische ontwikkelfase, waarin we het concept tot leven brengen. Dit proces heeft ons een jaar van grondig onderzoek, ontwerp en samenwerking met de doelgroep gekost. We staan nu op het punt om ‘Privacy Patiënt’ verder te verfijnen en te testen, zodat het dagelijks werk van zorgmedewerkers écht ondersteund wordt. Een speelse en volledig nieuwe benadering van E-learning is binnen handbereik. 

Zoals eerder genoemd, zijn we bezig met de ontwikkeling van ‘Privacy Patiënt’ – een praktische en toegankelijke applicatie die zorgverleners helpt privacy en informatiebeveiliging spelenderwijs onder de knie te krijgen. Deze vernieuwende aanpak sluit aan op de dagelijkse praktijk en het spelelement maakt leren vanzelfsprekend en zelfs leuk. Benieuwd naar hoe ‘Privacy Patiënt’ dit mogelijk maakt? Blijf ons via LinkedIn volgen voor updates.

Heb je interesse of wil je meedenken en bijdragen? 

Heb jij ideeën voor nieuwe gamificatie-toepassingen in de zorg? Of wil je gewoon meer informatie hierover? Jouw ideeën en voorstellen kunnen voor ons veel betekenen. Wij nodigen je daarom van harte uit om met ons contact op te nemen via onze reguliere kanalen. Bellen, mailen, via LinkedIn en zelfs langskomen is geen probleem. 

Publicatiedatum: 12 november 2024

Auteur: Ash Grund, Stagiair ICT bij Privacy United”